Activitats

Guanyadors del XVI Concurs El Laurel

Primer premio general

TERRAZA DE CAFÉ POR LA NOCHE, José Ignacio Tamayo Pérez.

Premio especial “autor poprer”
AQUELLA MIRADA, Javier Vázquez Chimeno

Accesits

LA APASIONANTE AFICIÓN DEL FISCAL, Samuel Del Amor Macías
VIDA OCULTA, David Aparicio Sánchez
NO ES MENTIRA, Daniel Calles Sánchez
OBRA MAESTRA, Sol Galatro Baccaro
MANERAS DE MORIR, Sagrario Rubio Ruiz
CUIDADO CONTIGO, Alma López Patiño
CABRÓ, Àngels Sales i Albertí
EL CLIC, Lluis Tibau

Manifest en suport de Pablo Hasél i la llibertat d’expressió

Aquest dimarts hem viscut una nova i vergonyosa agressió a un dels drets més fonamentals de qualsevol societat democràtica: la llibertat d’expressió. La detenció del raper Pablo Hasél, acusat d’injúries a la corona, injúries a les institucions de l’estat i enaltiment del terrorisme, és un nou exemple de la persecució que els estaments més repressius de l’Estat estan efectuant al món de la cultura, l’art, la comunicació i la política. Persecució que no dubta en ingressar a la presó, d’una manera injusta i salvatge, a persones que intenten exercir el seu dret a la llibertat mitjançant missatges i obres que ens permeten veure amb ulls crítics la societat en la que vivim, avui en dia en clara regressió democràtica.

Segons dades de l’ONG Freemuse conegudes el mateix dia de la infàmia, l’Estat Espanyol ha passat a tenir el dubtós lideratge a la llista de països que més artistes ha condemnat durant el 2020. Els artistes, i per extensió totes les opinions que no s’acomoden a una corrent acrítica i superficial, corren el perill de veure’s silenciats no ja per les censures que el propi sistema de mercat imposa a la majoria de mitjans de comunicació i plataformes culturals, sinó per un sistema legal repressiu que té com a objectiu eliminar tota opinió dissident.

Les metàfores, les rimes, la crítica i el debat sempre han estat elements fonamentals pel desenvolupament d’una democràcia plena, així com de les persones que n’hi formem part. Persones lliures en la seva capacitat de crear nous mons possibles, individus sense por per a expressar la discrepància o per a plantejar alternatives polítiques renovadores des del respecte a l’espai comú de llibertat que tots compartim. Sense aquests elements una societat no pot avançar ni consolidar-se com a democràcia; perseguir-los amb tanta violència és un atac frontal i inadmissible als fràgils drets que tenim, tot erosionant d’una manera brutal els fonaments de convivència i diàleg.

Qualsevol agressió a les nostres llibertats per part d’institucions i agents repressius ha de tenir una resposta ferma i contundent per part de totes les persones que lluitem per a que la nostra sigui una societat oberta, democràtica, sense por a la crítica i als missatges dissidents. Una societat en la que mai pugui ser delicte una obra de ficció, una cançó, els versos d’un poema o un rap. Per damunt de gustos i criteris estètics, hem de blindar el dret de qualsevol persona a expressar-se lliurament com un bé essencial de la nostra societat, si no volem tornar a la foscor i els anys de silenci que
malauradament tantes dècades van durar.

Com a persones de bé, i com a representants en molts casos del món artístic i cultural local, davant la nova i inadmissible agressió per part de l’Estat a la llibertat d’expressió efectuada amb la detenció de Pablo Hasél, volem transmetre el nostre suport a Pablo, al mateix temps que exigim la seva immediata posada en llibertat, al igual que totes les persones que a dia d’avui estan en presons espanyoles injustament condemnades per delictes d’opinió. També demanem la revisió del Codi Penal espanyol, per tal que quedin fora tots aquests delictes, que a l’hora de la veritat tallen el ple exercici de la llibertat ideològica i d’expressió, com per exemple la Llei Mordassa.

Per una democràcia real, pel dret a la llibertat d’expressió i creació,
Llibertat Pablo Hasél!

Literatura a peu de carrer

Setmana de la Poesia

Juntament amb l’Ajuntament de Sant Feliu, La Mordida Literària participa, des dels seus orígens, en l’organització de la Setmana de la Poesia de Sant Feliu de Llobregat. Són gairebé dues setmanes d’activitats on es fusiona la poesia amb la música, la dansa, el teatre i molt més.

A la Setmana de la Poesia de Sant Feliu hi han participat noms destacats de l’escena poètica, com David Castillo, Eduard Escoffet, David Caño, Ajo, Jaume C. Pons Alorda o Míriam Cano, així com referents musicals com Nacho Vegas, El Niño de Elche, Oscar D’Aniello (Delafé), Gerard Quintana, Xim Aresté i Joan Dausà, entre d’altres.

La Setmana de la Poesia inlcou més d’una vintena d’actes arreu de diferents espais de la ciutat com Els Pagesos, El Bar de l’Ateneu o la Sala Ibèria.

Més informació

Programa en PDF

Recitals de poesia

Poesía o Muerte

La Mordida organitza, cada any, recitals de poesia dedicats a un autor, a una obra o a una temàtica concreta. Aquests recitals reben el nom de: Poesía o Muerte i és una de les activitats primigènies de l’associació . Els recitals són oberts a tothom, no només amb la voluntat d’apropar la poesia a la població sinó també per permetre que tothom pugui gaudir del plaer de recitar. Al capdavall, Poesía o Muerte és per divulgar i compartir la passió per la literatura.

Cada Poesía o Muerte té un format i un contingut diferents, des de recitals dedicat a un autor, com Feliu Formosa o J.A. Goytisolo, fins a recitals monogràfics sobre una temàtica, com el dedicat a la poesia de guerra en el centenari del naixement de Miguel Hernández, el qual fou emès en directe al programa de ràdio El Somni de Cortázar.

Exposició fotogràfica: homenatge a Cortázar

Combatir la nada

La Mordida va fer un homenatge a Julio Cortáza l’any del centenari del seu naixement. Com si fos un joc alquímic vàrem intentar transmutar la seva riquíssima imatgeria a una realitat fotogràfica molt més palpable.
 
Recreant imatges concretes a partir de les seves paraules més lúdiques.
 
En total, l’exposició va incloure una trentena de fotografies protagonitzades pels propis membres de La Mordida, on es van mostrar els relats o fragments de novel·les d’una petita però significativa part de la seva obra.
 
 

Ràdio, literatura i música

El Somni de Cortázar

El Somni de Cortazar va ser un projecte fet des de les tertúlies literàries de l’Ateneu santfeliuenc que han donat lloc a l’actual Associació literària La Mordida. Es tractava d’un programa radiofònic que va néixer amb la intenció de crear un espai de debat i d’opinió cultural, però que combinés la literatura i la música, dos grans llenguatges que atrapen i condueixen cap al camí de la imaginació.
 
Cada programa va ser dedicat a un autor, a una obra o a una temàtica concreta. Trobaràs programes sobre Literatura i humor, Charles Dickens, el boom llatinoamericà o El fantasma de Canterville, entre d’altres.
 
Pots escoltar els programes que es van realitzar des del blog de El Somni de Cortazar, o si ho prefereixes, pots descarregar-te’ls per portar-los en el teu mp3.